Dotaz z návštěvní knihy Dagmar Petrlíková - zahradnictví Krása netřesků

Mám doma velkou Crassula ovata f. monstrosa. asi tak se jmenuje. Mám ji už docela velkou a začíná mi opadávat. Nevím proč. Bojím se, že mi zahyne. Co ji může být? Děkuji za radu.
Dobrý den. Důvodů může být několik,ale ten hlavní je datum. Měsíc únor je pro sukulenty tím nejhorším obdobím. Rostliny jsou už dlouhou dobu bez slunce a tepla, chtějí do růstu ale nemají sílu. Pokud jsu zimovány v chladu a bez zálivky, tak zásobu vody přesunují ze nejspodnějších části do vrcholových listů, což se projevuje vadnutím a opadávaním listů.
Dalším důvodem může být nevhodná zalivka, kdy až po nějaké době začínají reagovat na pěstební přehmaty, což se může projevit také opadávání a vadnutím listů. Důležitý je také pěstební substrát. Setkávám se s případy, kdy jsou sukulenty pěstovány v běžném substrátu pro pokojové rostlilny. Ten může vyhovovat některým druhům po určitou dobu. Rozhodně musí mít dobře propustný štěrkovitý substrát, který dobře vysychá a nezůstává vlhký. Buďto použijeme běžný substrát pro kaktusy, který se prodává, nebo lze namíchat zeminu doma: 1díl písku+ 1 díl hrubšího štěrku, nebo lávy smícháme dohromady a přidáme do 1 dílu ( velikosti odpovídá objemu smíchaných dvou předcházejících složek) zahradní zeminy, ( v případě potřeby kyselejšího prostředí přimícháme trochu jemné rašeliny ) nebo zahradnického substrátu. Směs musí být sypká, vzdušná a po zalití musí dobře vysychat, aniž by se spojila v neprodyšnou hroudu. V nevhodné zemině opět dochází k opadávání listů až nakonec rostlina uhyne, nejčastěji uhnije.
Pěstování celoročně na okenním parapetu: Rostlinu umístníme na plné slunce, zálivku provádíme jednou za měsíc. Po celý rok, bez ohledu jaký je měsíc. Vždy platí nenechávat pod květináčem misku s vodou! Nechat pořádně nasát a druhý den přebytečnou vodu z misky vylít. V letním období můžeme přihnojovat.
Crassula ovata vytváří krásný kmínek a pravidelným seřezáváním větviček můžete v krátké době docílit krásného silného kmínku sukulentní bonsaje.
Snad Vám alespoň trochu tato odoveď pomůže při úspěsném pěstování této nádherné rosltiny.
![]() | Crassula ovata - tlustice Crassula ovata známá jako tlustice, je snad nejčastěji pěstovaným druhem sukulentních rostlin. Poprvé byla popsána v Anglii v 1768. Jméno Crassula je zdrobnělina z latinského crassus, což znamená tlustý nebo tučný, které se vztahuje k masitému charakteru rodu jako … |
PaleteGarden | 22.02. 2009 | |
![]() | Crassula ovata - tlustice, sloní noha Nejčastěji pěstovaná a mezi laickou veřejností nejznámější tlustice. Pěstuje se už téměř 2 století a hned tak z lidských příbytků asi nezmizí, ačkoli momentálně není nesena žádnou velkou módní vlnou. Přes nezájem obchodníků přežívá díky tradici … |
Rebo Productions CZ | 05.01. 2010 |