Odpověď Rudolf Málek: Zdravím, vyčetl jsem v komentáři, že Cycasu revoluta postačí
zimovací teplota 15°C, měl bych k tomu pár výhrad s dovolením. Tenhle údaj, bych na český web vůbec nepsal, protože kdo s Cycasy začíná, je pro něj tento údaj velice zavádějící. Proto také píši, jinak mě další nepřesnosti v informacích ani tak nevadí- Cycas se přizpůsobí.
Právě proto, že se
Cycas prodává jako
dekorativní rostlina, jej mnoho lidí umístí na polici v obýváku, dočtou se, že mu stačí zimovací teplota 15°C a po jednom nebo dvou letech mají zděšené dotazy, co jim to vyrazilo s Cycasu za metrové, tenké a lámavé věci. Kdo Cycas má a zná jej, moc dobře víc, že doma se nedá v žádným případě pěstovat a to ani v létě. Ve sklenících, nebo v tropických zemích, kde ani ta zimní teplota nejde pod 15°C, to tolik nevadí, je tam dostatek světla- Cycas se přizpůsobí. V našem klimatu, nutně potřebuje stát od jara do podzimu venku na slunci, a v zimě potřebuje chladné zimování v teplotách pod 10°C, dokonce bez problému snese i kolem nuly (dobře se pěstuje i celoročně v zemi s vytápěním při mrazech). A to proto, že časuje nový rozpuk listů koncem jara (v dobrých podmínkách). Pokud se špatně pěstuje a zimuje, dělá nové listy během léta, nebo během podzimu, nezřídka i během zimy. A vzhledem k tomu, že již koncem září začíná u nás být zoufalý nedostatek světla, dopadá pěstování jak dopadá. Rostlina pak sotva přežívá, nevyvíjí se, stagnuje, láká škůdce, slábne. Pokusil jsem se tedy argumentovat svůj nesouhlas s teplotním rozpětím. Cycas tedy sice snese uvedenou zimovací teplotu 15°C, ale tohle není určitě správná zimovací teplota, rostlina nepřejde do spacího režimu, ale poroste dál a uspíší se tím vývoj nové růžice listů, což je na zimovišti velice nevhodné načasování vývinu nových listů.