K pěstování jakýchkoli rostlin ze semene musí být důvod - většinou jde o předpěstování velkého počtu rostlin
k obchodním účelům nebo o vypěstování rostlin, které nejsou za rozumnou cenu k dostání. Museli bychom mluvit o jednotlivých druzích. Samozřejmě, něco jiného je
zelenina, tam se vždycky použily výsevy / a
kaktusy, ale těmi se nezabývám /.
Pokud jde o
fíkovník /
Ficus carica / , jsou to velké záhady. Je to
biblická rostlina, Eva a Adam se po prvním hříchu schovali do křoví a ohanbí si přikryli "větvičkami" fíkovníku.
V evangeliu sv. Jana je podivný text, pan Ježíš proklel fíkovník, protože jej nenapojil a nenasytil. Ale jiní evangelisté to popisují jinak.
Poprvé jsem se asi před 50 léty dočetl, že na Znojemsku je jižní stráň s volně rostoucími a plodícími fíkovníky, tak jsem tam jel a našel ji. Nebylo to nic moc. Zato na Budě / jižní svah nad Budapeští / jsem našel nádherné hojně
plodící fíkovníky. Po r. 1989 jsem otevřel cestovní kancelář a m.j. jsem začal vozit Čechy na ostrov Lošinj, bezesporu nejkrásnější ostrov Jadranu. Jede se přes celý ostrov Cres až k mostu v Osoru a pak na Lošinj. Po cestě je řada mimořádných jevů : na začátku ostrova Cresu, kam jedou z obou stran trajekty, je sídliště mořských orlů, skoro jistě je uvidíte.
Uprostřed je město Cres s nejlepším
olivovým olejem, klášterem a velkým sportovním přístavem. Všude je plno fíkovníků se zelenými i modrými plody. Některé jsou obsypány, na některých není nic. Pan Ježíš se asi netrefil.
Pokud uříznete větévku na tužku, odstraníte 70% listů a šikmo seříznete, zakoření ve foliáku za 2 měsíce. Pak ovšem na zimu shodí a je v tom trochu rizika. Pokud váš známý má slušný fíkovník, je naprosto jisté
hřížení, získáte skoro dospsělou rostlinu. Na semena zapomeňte, druhová názvosloví jsou většinou triky zahradnických firem. Na jižním cípu Cresu je záhadné sladkovodní jezero Vransko.
Najděte si server
.htm / Jižní Afrika / , jsou tam dobré obrázky fíků. V Jižní Africe se v zahradnictvích pěstují fíkovníky většinou v 10 l plechovkách a v těch se prodávají.
Stačí ? Dr J