Cardopatium corymbosum
syn.  Echinops corymbosus
Čeledˇ: Asteraceae
Tento bodlák pochází ze Středomoří.
Je 8 - 30 cm vysoký,s krátkými stonky,s trny až 1 cm dlouhými. Bazální listy v široké růžici.Květy jasně modré,obklopené trnitými listeny. Plodem je chlupatá nažka. Kvete od května do července .
Na Kypru se jeho kořeny používají na rány a jako antiseptikum.
cz
Cardopatium (Cardopatium corymbosum)
cz
cz
cz
Evi, mně to připadne jak 2 druhy bodláků. Nebo... bodlák s dlouhýma bazálníma listama na 3. a 4. obrázku je hodně opožděn oproti  bodláku na obrázku 1. a 3. Barevně i habitusem se mi taky zdají odlišné. Ten 2. obrázek mně přopomněl vánoční stromeček. Krásně modré květy a těch tam bude, až všechny rozkvetou.

Všechno jde tak, jak má jít.
YOS , je to jeden a tentýž druh.Obrázek 3 a 4 je z 16.4. a 1 a 2  z 16.5. 2012. Nejdřív jsem viděla jen ty s poupaty a myslela jsem,že bude kvést bíle.Zatím teprve rozkvétá.Má nádhernou modrou barvu - šmolkovou wink ? Doufám,že ho vyfotím i v plném květu.
Ten druhý obrázek je opravdu zajímavý.Ta rostlina je úplně pravidelná. Složená ze tří částí,na všech je stejný počet poupat ve stejném seskupení a i rozkvétá úplně shodně ve všech 3 částech.Zvláštní smile
Takže jsem to typla dobře. Ten tmavě zelený je mladý, svěží jako mladý člověk. Ten šedozelený je už od povětrnostních vlivů vyšisován a krásně kvete jako vyzrálí lidé v plné síle a za nějakou dobu tu třetí fázi nemusím popisovat. To si umí každý představit.

Všechno jde tak, jak má jít.